KADINA ŞİDDET GELECEĞE DARBEDİR
25 Kasım 2018, Pazar

Sağlık Sen 1 No’lu Şube Kadın Komisyonu Başkanı Tuba Zavaroğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın açıklamasında bulunarak ‘Sağlık SEN İzmir 1 No’lu Şube Kadınlar Komisyonu Başkanlığı olarak ‘Kadına şiddet geleceğe darbedir!’ dedi.

 

Kadına yönelik şiddet sadece ülkemizde değil dünyada yaşanan bir sorundur. Tarihin ilk zamanlarından günümüze uzanan kadına şiddeti aile içinde sahip olunacak çocuğun cinsiyetinin kız çocuklar aleyhine belirlenmesi, kız bebeklerin öldürülmesi, kız çocuklarının cinsel istismarı, dövülmesi, çeyiz, başlık parası, namus cinayetleri, flörtte şiddet, evlilikte hırpalanma, tecavüz, ekonomik ve psikolojik baskı, genital mutilasyon ve diğer cinsel organlara zarar verici uygulamalar, işyerinde ve diğer kurumlarda cinsel ve psikolojik şiddet, kadın ticareti, fahişeliğe zorlama, yaşlılıkta fiziksel, cinsel ve psikolojik saldırıya uğrama, cinayete kurban gitme şeklinde görmekteyiz.

Türk toplumu da dahil olmak üzere birçok toplumda kadının erkeğe hizmet etmesi, erkeğin sözünü dinlemesi, ekonomik açıdan erkeğe bağımlı olması normal karşılanmaktadır. Günümüzde hala birçok aile de kız çocuğu okumasa da olur anlayışı mevcuttur. Hal böyle olunca da ekonomik alanda bağımlı, itaatkar, kendi kararını kendi veremeyen, bağımlı kadınlar yaratılmaktadır. Bunun bilincinde olan ve kadını hakir gören erkek ise, onu birey olarak kabul etmemekte, eşten çok sözünü dinlemesi gereken, ona hizmet etmek için var olan bir varlık olarak görmekte ve kadına saygı duymamaktadır.

Kadına yönelik şiddet eyleminin negatif sonuçları sadece şiddet gören kadını değil, aynı zamanda onun ailesi, çevresi ve nihayetinde sahip olduğu toplumsal yaşamı etkileyen önemli sonuçlar da doğurur. Hal böyle iken toplumda çığ gibi büyüyen bir sorun olması kaçınılmazdır.

25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde üç kız kardeşin tecavüz edilerek vahşice öldürülmesi üzerine bütün dünyada bu olay yankılanmış Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999 yılında 25 Kasım’ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar vermiştir.

 

Ülkemizde 2012’de Türkiye tarafından imza altına alınan “Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi), bu uluslararası sözleşme esas alınarak hazırlanan 6284 Sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ve 6284 Sayılı Kanun Hakkında Uygulama Yönetmeliği bu konudaki temel hukuki düzenlemeleri içermektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen projeler ile kadına şiddet konusu ele alınmakta, bu konuda pek çok çalışma hayata geçirilmektedir. Aileyi, çevreyi dolayısı ile toplumsal yaşamı bu denli etkileyecek bir sorun için biz de elimizden gelen her türlü proje için hazırız ve Sağlık SEN İzmir 1 No’lu Şube Kadınlar Komisyonu Başkanlığı olarak ‘Kadına şiddet geleceğe darbedir!’ diyoruz.

PAYLAŞ :